fredag 30 oktober 2015

Plockat blommor & köpt ost!


Det fortsätter att regna så lite tända ljus och fina blommor ger lite atmosfär hemma. Mysigt.

Det är väl någon mening med det, någon däruppe tycker kanske att jag ska bara ta det väldigt lugnt!



Brukar ni äta Fontinaost? Det är så gott och just nu är det bra pris på den, en stor bit kostar knappt 50 kr. Vet att hemma i Sverige brukar den kosta multum! Får passa på här nere.


Jag tog inte med mig Dramaten ut idag men ville ha med mig kattmaten, torrfodret som jag har i vagnen, så jag behövde en kasse. Jag brukar gira med en enkel ikeakasse som funkar till det mesta men nu börjar jag komma in i Capresestilen där endast de bästa och dyraste märkespåsarna är goda nog!

 Hittade denna fina FISICO påse!


Man skulle kunna tro att jag varit och köpt en bikini för några tusenlappar men nu var det bara lite mat till mina kära kattvänner!




torsdag 29 oktober 2015

Peperoncini, en mjuk filt med rosor & blomkålssoppa med dinkel!


Igår eftermiddag när jag kom ner till piazzan stod Riccardo där och viftade som en galning till mig, han hade skördat peperoncini åt mig på morgonen, en hel kasse!


Dom större är superstarka sa han, så var försiktig...
Egentligen skulle jag suttit och sytt idag men jag hade ingen bra tråd, ska skaffa det imorgon. Vill trä upp alla och göra ett jättelångt halsband som jag kan hänga upp hemma. Dom här starka kompisarna kan skrämma bort vilka elakheter och onda andar som helst sägs det, ifall det skulle behövas...

Här på ön finns inte så många butiker att välja på för vanlig shopping, hemma springer man ju runt i olika inredningsbutiker om man behöver nåt till hemmet, den ena trendigare än den andra. Vem hade nånsin trott att jag skulle shoppa en snygg filt på en cheap supermarket i Italien?! Jag är sååå supernöjd, funderar på att köpa en till och ta hem till Sverige, precis min stil med rosor och den är så stor och bra med! Och billig!


Skönt att krypa in under om det så småningom kommer ruggiga kvällar!


Imorse kom en rejäl regnskur med åska mellan kl 7-8, sen blev det såå varmt igen, tänkte gå i sommarskor men tog stövletterna i alla fall... Annars hade väl folk undrat!

Mycket blommar ännu, som tur är, då har jag blommor att plocka med hem till köksbordet!


Klocktornet på piazzan i Capri!


Jag har ett nytt favvobröd, hittade detta i brödbutiken, Il Forno. Det är ett smalt fullkornsbröd fullt med frön, det är så gott och tugga på alla små solroskärnor och andra kärnor.


Perfekt bröd för mig egentligen eftersom jag mest gillar skalet på bröden, det knapriga, jag lämnar för det mesta det vita mjuka innehållet till Anto! Alldeles för degigt för mig!

Riktigt så här ödsligt var det inte på piazzan, det kryllar av turister fortfarande, många grupper, bland annat spanjorer, tyskar och japaner. Japanerna kommer året runt, även mitt i vinterstormarna.


Det är minst sagt varierande väder just nu, börjar verkligen kännas som höst även om temperaturen fortfarande ligger på runt 20 grader dagtid. 

Igår kom ju köttlarmet igen, det är farligt att äta kött och speciellt behandlat kött typ korv, salami mm. Inget nytt, det vet vi ju sen länge men ibland får vi en påminnelse och det är bra. Generellt äter jag väldigt lite kött, har alltid haft lite svårt med det, tycker det mesta är segt, till och med oxfile är segt. Köttfärs är ok.


I alla fall så hade vi ett blomkålshuvud hemma så jag har gjort en härlig soppa idag. La ner en lök, morötter, stjälkselleri och blomkålen i en kastrull med vatten och ekologisk, vegetarisk buljong. Allt fick koka tills blomkålen var klar. Jag hade tänkt ha i pasta ikväll, små tubetti eller liknande (pasta&cavolo) men jag är lite trött på pasta just nu och så kom jag att tänka på de ekologiska frön jag såg häromdagen, blev så sugen att testa. 


Köpte därför farro, dvs dinkel, som ska koka 30 minuter i soppan ikväll, tror det kommer att bli supergott, berättar sen. Lite riven parmesan på soppan, längtar.


onsdag 28 oktober 2015

Tomma butiker..nu börjas det!


Men vilken fantastisk kväll det var igår!



Ibland står det kassar ute på gatan, på muren eller så. I början tyckte jag det var lite konstigt men nu vet jag vad det handlar om, det är oftast kläder eller skor som någon inte vill ha kvar men som är för fint för att lägga i soporna. Här finns det ingen "Myrorna"låda och då har man löst det så här istället!


Ibland kan det vara jättefina saker och nyfiken som jag är var jag tvungen att kika även denna gång, en vit jacka.

Med möbler till exempel, de skänks alltid bort bara för att nån ska hämta dem, det finns ingen soptipp eller återvinningsstation här så det är enda sättet att bli av med sakerna! Till och med hela kök skänks bort!


Det har öppnat en ny liten minimarket, kom och tänka på det svenska alkomonopolet, vad olika det är, här kan du köpa en flaska starksprit för under 70 kronor alla dagar i veckan men jag ser aldrig någon som dricker öl, vin eller sprit öppet ute och typ aldrig några fulla människor.


Samma supermarket har en rolig hylla med massa ekologiska frön, blir så himla sugen på att laga dem men vissa vet jag inte vad jag ska göra med.


Och fina ekologiska sylter och marmelader. När de vi har hemma tar slut ska jag testa en.


Jaha, nu är det dags igen. På sommaren är här så fullt med människor så det går inte att komma fram på gatorna men nu, nu börjar det bli folktomt...

100% Capri har redan tömt...lite sorgligt att se alla tomma galgar, nakna skyltdockor eller bara en affich när man går förbi deras skyltfönster som brukar vara såååå fina!




Vilken måne det var igår igen! Den är så stooor, större än vanligt, känns nära.
Det var min kväll igår, ciao!!


tisdag 27 oktober 2015

En lugn härlig promenad!

Strålande sol, en perfekt dag för strand & bad egentligen men idag kände jag bara inte för det, det kan bli så ibland! Jag tog en lugn och skön promenad uppe i bergen istället, intill mina hemtrakter!

När jag lugnt flanerade på den smala vägen såg jag att nåt blänkte till i ögonvrån, det var ett pytte pytte litet kors som satt inkilat i en trästock längs vägen! Korsen sitter verkligen placerade överallt! Ganska gulligt och pittoreskt!


Det vara bara en ren slump att jag såg korset, det är ju så himla litet! Har gått denna väg massor av gånger tidigare och aldrig sett det tidigare! Ödet!


Såg en skylt som är lite annorlunda mot hemma, en kommunal lekplats med öppettider. Har ni sett det tidigare? Det har jag aldrig gjort, detta är jag inte van vid alls. Vi är lite bortskämda i Sverige med vårt typiska "öppna samhälle"


Inhägnad och med grindar, ovant!

Förra veckans skyfall orsakade ett ras av vår väg, en liten bit föll ner mot ett hus, läskigt, ett litet jordskred! Nu jobbar de för fullt för att få ordning på detta, det går ju otroligt mycket människor precis här eftersom det finns en sevärdhet precis i närheten, nämligen Arco Naturale.


Inga lastbilar kommer ju fram, så allt grus, jord och annat byggnadsmaterial måste som vanligt fraktas i små plastlådor som körs på elbilarna fram och tillbaka! Vilket jobb! Allt tar tid, här tar det lite mer tid än vad man är van vid hemma!


Drömma kostar ingenting, tänk att ha ett hem med utsikt över havet, så rogivande! Att kunna se fastlandet skulle vara en stor bonus, skulle föredra detta hellre än att bara se ut över ett öppet hav. Sitta i titta på alla båtarna som kommer och åker, det gör att man inte känner sig lika isolerad från verkligheten när man sitter på en liten ö.



Jag är svag för stenhus, tycker det är lyx på hög nivå! I detta lilla hus finns en kommunal toalett inhyst och en kille sitter som vakt, han städar och tar betalt, det brukar vara runt 50 cent. Men vilken resurs! Tänk om våra kommunala toaletter hemma var så söta i små fina stenhus!


En typisk gata i Capri stad, på ön Capri. På ön Capri finns 2 samhällen, det ena heter Capri och det andra heter Anacapri. Lite jobbigt det där att både ön och ett av samhällena heter samma sak. 

Jag specificerar för i Capri stad finns endast ett par bilvägar, som dessutom ligger i utkanten av samhället, långt ifrån bostadsområdena. De flesta "vägarna" ser ut som nedan, alltså stigar.

 Anacapri är annorlunda, det finns små stigar även där, men även många bilvägar, med trafikkaos, smog och buller som följd, det är en av anledningarna till att jag har lite förkärlek till just Capri stad; lugnet, tystnaden och stillheten! Däremot skulle jag inte ha nåt emot att bo dit man kommer med bil, så man vet aldrig i livet!


Här hörs bara fågelkvitter och en och annan tupp som gal! Underbart! Precis vad jag behöver, lugn.


Man kan knappt mötas två personer i bredd, här kommer sötaste vovven på Capri; Bimba! Hon är en liten Yorkshireterrierflicka, alltid med rosett i luggen!


Blå himmel och strålande sol! Drygt 20 grader.



Vackra murar med vackra blommor!


Den blåaste himmelen och de grönaste träden!


Handlade på hemvägen, ikväll blir det Fajitas för första gången här på Capri, tog med ekologisk kryddmix från Sverige! Ska bli spännade att se vad Anto tycker om det..ingen pasta...

Gjorde en enkel tonfisksallad när jag kom hem, gott och fräscht i värmen!


Nu ska jag gå och steka paprika, zucchini, lök och kyckling i strimlor, vill förbereda lite!
Ciao!!

Fjärilstofflor & nattlinne


Det är rea i en butik som ska stänga, jag fyndade ett par jättefina tofflor, rosa med fjärilar på, och ett rosa hellångt jättemjukt nattlinne!


Fina va?

Här är det strålande sol, tror jag ska ta en tripp 
upp till Anacapri idag!!

Ha det så bra!


måndag 26 oktober 2015

Klippiga bergen


Klippiga kalkstensön Capri!

Villa Malaparte som ligger nere på en ödslig klippa vid havet. Hur har man överhuvudtaget kunnat bygga där undrar jag!? Allt byggnadsmaterial? El? Vatten? Hur gör man? Den gjordes ju inte igår heller utan under 30-talet då det knappt fanns maskiner, rinnande vatten och el på ön och villan är stoor! 


Capri har inga egna vattenresurser, bara regnvatten, men inga källor eller liknande, så för bara 100 år sedan var det ett ganska tungt liv att leva på Capri. Sen kom en vattenledning i havet som går till fastlandet som förändrat saken.

Havet nedanför Belvedere Dentecala. För några år sen var det vanligt att man klängde sig nerför klipporna för att bada där, låter direkt livsfarligt tycker jag. Och lite jobbigt att gå hem efter en dag på beachen...finns inga vägar upp direkt!


Mäktigt och magiskt!


Belvedere Dentecala, drygt 200 möh!


Kvällspromenad, blir mörkt tidigt nu efter tidsomställningen inatt.


Caprisilouetten


Fantastiska färger - no filter




Det blev en söndagspizza alla napoletana dvs enkel Margherita med bara tomat & mozzarella!


Jag hottade upp min bit med lite kryddor som oregano och peperoncino och bit fick stå på grill nån minut för lite extra sting!

Till min förvåning är det absolut förbjudet med oregano på pizzan här i Napoli! Det är som om du förstör hela pizzan, dödar den, och pizza Margherita är helig här!!

Anto var ute med fotbollsgänget en kväll och pizzabagaren hade tyvärr haft på oregano.. en i gänget hade blivit helt tokig, var in i köket och härjade om detta! Här är det det enklaste möjliga som är bäst!