söndag 26 april 2015

Cozze blev det!

När vi kom ut höll jag på att smälla av, sååå varmt!! Var inte beredd, såg lite halvklart ut men det sprack upp och sen är det såå fuktigt med! Högsommar!

Tog en spremuta d'arancio (pressad apelsin) på il Piccolo Bar. Gott och läskande. Turistsäsongen på g nu, fullproppat med folk överallt. 

De flesta på baren stod och åt frukost, italiensk frukost, dvs ett litet bakverk,  kanske fyllt med vaniljkräm, nutella eller så. Lite annat mot hemma i Sverige det! Där alla är hälsofreaks!

Vongolen (de grå hjärtmusslorna) var helt slut så det fick bli cozze (blåmusslor) idag med pastan. Så här ser de ut när jag köper dem på fiskaffären, de sitter fast i en enda klump där de vuxit fast i en tråd typ. Kladdiga och jättesmutsiga, det tar en stund att rensa dom från sjögräs och annat. När jag köper dem på supermarket är de tvättade i alla fall, men de har stängt på söndagar. 


Vongole är lättare att ha att göra med, räcker att skölja dem några gånger, kan finnas lite sand i dom men inget gegg och sjögräs i alla fall. 

Sen är cozzen fulla med små snäckskal som vuxit fast på cozzeskalen som ska skrapas bort. Sitter som berg! Kanske inte måste ta bort dom men jag är rädd att snäckskalen ska gå sönder i stekpannan, det blir inte så gott, pasta med hårda skal...

Grunden till det mesta i italiensk matlagning; olivolja, vitlök och peperoncino. Vitlöken bryns och sen lägger jag i all cozze och på med ett lock så de öppnar sig cozzen. I med några småtomater, koka/steka i några minuter sen är det klart!


Vi gjorde linguine idag. 
Det är stor skillnad i smak mot svenska cozze, går inte att jämföra. Också sättet att tillaga dem skiljer sig mycket åt, man gör typ tvärtom i Sverige. Bättre och godare här i Italien tycker jag. Redogör för detta mer sen. 

Detta såg så roligt ut, en hund på denna lilla 3-hjuling var ute och åkte bland alla turistbussar och taxibilar. Som i en film. 

Köpte några ranunklar hem till oss med. 

Nu ska vi ut på promenad i solen, till en utkiksplats mot havet och mot amalfikusten. 

ciao 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTERA