tisdag 25 november 2014

Ön Capri - Isola di Capri

Godmorgon, har ni sovit gott?

Jag tänkte berätta lite om ön Capri:


Capri är en ö som ligger cirka 32 km utanför storstaden Neapel, officiellt Italiens tredje största stad efter Rom och Milano. Neapel ligger cirka 20 mil söder om Rom. 

Capri består av två kommuner, Capri och Anacapri. Jag bor i staden och kommunen Capri. Den smalaste delen av ön, se bilden ovan, kallas för "i due golfi", de två golferna (haven).

Till vänster på bilden ligger Anacapri, som är större till ytan än Capri. Om du tittar på bilden finns ett hög berg illustrerat ungefär mitt på ön, där börjar kommunen Anacapri, berget, Monte Solaro 573 möh, är högsta punkten på ön Capri.

Kommunen Capri ligger således till höger om berget. Capri stad, centrum med den berömda Piazzettan, ligger på cirka 150 möh. Från hamnen kommer man upp med en bergbana, buss eller taxi. Eller till fots.

I kommunen Capri finns endast några få bilvägar, bland annat en från stora hamnen i norr, Marina Grande, en från lilla hamnen i söder, Marina Piccola. De båda vägarna möts i en rondell i "de två golferna" där det finns 4 utfarter. Förutom de två nyss nämnda, går en upp till Anacapri och en liten snutt går mot Piazzettan, Capri stad, men inte ända fram dock.

Större delen av kommunen Capri består alltså av gångvägar - stigar - trappor. Och en del mördarbackar, såna som är jättelånga och jättebranta kallar jag mördarbackar. Inte att leka med.

Typiskt exempel på en liten Caprigångväg

Capri är alltså en hög klippö som består huvudsakligen av kalksten, precis som Gotland. 
Hur ofattbart det än verkar, ser det ut som om Capri och Gotland suttit ihop, i samband med Pangea separerades öarna. Kalksten är en ljus bergart, därav finns det magiska ljusa skenet här, precis som på Gotland.

Capri är inte vulkanisk såsom till exempel grannön Ischia och stora delar av Neapelbukten är. 

Capri sägs ha ett hälsosamt klimat utöver det vanliga och tidigare var det en populär kurort, förutom all annan turism. Ett tecken på det, är att ett av de större hotellen heter Quisisana, Qui si sana, dvs "här kurerar man sig", ungefär så.

Capri var populärt redan bland kejsarna i Romarriket, Bland annat Tiberius (född år 42 före Kristus) satt på Capri och styrde stora delar av Europa som då tillhörde Romarriket. Tiberius hade inte mindre än 12 villor på ön, den mest kända är Villa Jovis som ligger strategiskt högst upp på Tiberiokullen, 334 möh, med utsikt mot Neapel och Sorrentohalvön. Villa Jovis är en av de bäst bevarade villorna från Romarriket, idag kan man besöka ruinerna som är ett museum, öppet 4 timmar om dagen. 

Illustration av Villa Jovis då det begav sig.


Fortsättning följer.....


6 kommentarer:

  1. Superkul att läsa! Själv bor jag på Cypern sedan några år tillbaka men börjar tycka att den är lite väl liten nu....ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  2. Oj, att Capri suttit ihop med Gotland är spännande. Får kolla upp detta.

    SvaraRadera
  3. Hej anonym, kul att gillar min blogg. Capri har cirka 15000 invånare totalt så inte så mkt människor men ytorna är större än vad man kan tro. !

    SvaraRadera
    Svar
    1. hej Anna. jag hade för mig att det var så, jag hade sett det på vetenskapen värld

      sen träffade jag några svenskar på stranden i samma veva som du var här. de var på tjänsteresa. de var bland annat professorer geologer marinbiologer från Stockholms universitet så vi talade om detta. Prrofessorn bekräftade att det var så som jag sett. otroligt va!??

      Radera
    2. Oj inte mer. I vår stad Paphos bor det 110 000 och totalt på den grekiska sidan bor det 800 000 och 200 000 på den ockuperade sidan ( Turkiska ). Vi kommer aldrig att flytta tillbaka till Sverige igen men kollar var runt Medelhavet vi skulle kunna tänka oss att flytta...vill ju ha kvar värmen *ler*Ha en härlig Första Advent nu ska jag baka lussebullar och pepparkakor innan det är dags att ge mig ut bland affärerna. / Helena

      Radera
  4. Nej, det är en relativt liten ö, det finns inte så mkt plats och priserna på bostäder är mycket högt, bland de högsta i Italien. De har kunnat behålla sin stämpel som lyxö, jetsetö, så många har inte råd att varken åka hit eller flytta hit. Tror många skulle vilja flytta hit, det är ju lugnt och skönt, i princip ingen brottslighet, ingen trafik mm så det är ett härligt lugn på ön. Kom på besök i alla fall. börja med det!! Mvh Caroline

    SvaraRadera

KOMMENTERA