söndag 17 maj 2015

Spaghetti allo scoglio


Det italienska köket blir inte så mycket bättre än så här!

Vi var två personer så vi köpte cirka 600 gr blandade skaldjur, alltså cozze och vongole, (blåmusslor och hjärtmusslor) 150 gr räkor och 150 gr bläckfisk 

Jag började med att steka tre hackade vitlöksklyftor och tre små torkade peperoncini i olivolja i en stor stekpanna. Gillar ni inte så stark mat, ta en peperoncini eller uteslut den helt!

När vitlöken börjar få färg hällde jag i alla skaldjur, räkor och bläckfisk. Stek på hög värme med lock så musslorna öppnar sig snabbt. När de börjat öppna sig, häll på ett litet glas vin, cirka 1,5 dl. Idag blev det rött för vi hade inget vitt, skiva sen ner cirka 10 småtomater och mosa dem med en gaffel.
Fortsätt koka på hög värme nån minut, nu utan lock för att reducera och så att smakerna kokar ihop och alkoholsmaken försvinner.

Musslorna kommer att avge en hel del vätska, 
och den är salt, så salta inte! Det ser kanske lite konstigt ut med all vätska i stekpannan men den behöver du snart!



Koka pastan, 200 gr, separat i en kastrull med saltat vatten, men häll av vattnet drygt fyra minuter tidigare av vad som står på paketet. Häll ner den halvklara pastan i stekpannan och fortsätt koka sakta på låg värme med lock. Rör om lite under tiden, pastan kommer nu att suga åt sig all vätska, det är därför det blir så gott och dessutom krämigt, eftersom pastan avger stärkelse i såsen.


När vätskan är borta är pastan klar, alltså al dente, så brukar det vara för mig i alla fall. Vi båda gillar ganska hårda spaghetti och vi gillar stark mat!


Det blir en helt annan grej mot att koka pastan i vatten tiden ut och sen försöka blanda såsen med spaghettin. Pastan kan inte dra åt sig alla smaker från såsen eftersom den redan är mättad med vätska, dvs pastavatten! Testa gör på detta sätt, ni kommer inte att ångra er!

Ett gott bröd och en slurk vin till!
Vi drack ett enkelt bordsvin från supermarket, kostar kanske 15 kronor men helt ok för oss!

Ikväll var det fest på piazzan igen, San Costanzofiguren i silver fördes tillbaka till kyrkan på piazzan, där den hör hemma, genom en ny procession. Jag har tagit massa bilder, ska visa imorgon!!

Kan inte få nog av utsikten och färgerna! 
En otrolig solnedgång ikväll bakom vår grannö ISCHIA! Heeeelt fantastiskt! #nofilteratall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTERA